ON
ADMICRO

Bộ 5 đề thi thử THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Trương Vĩnh Ký

Tải về
VIDEO_3D

Dưới đây là Bộ 5 đề thi thử THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Trương Vĩnh Ký. Tài liệu được biên soạn nhằm giới thiệu đến các em dạng đề thi THPT QG để các em làm quen với cấu trúc cũng như chuẩn bị thật tốt cho kì thi quan trọng này. Mời các em cùng tham khảo!

 
 
YOMEDIA

BỘ 5 ĐỀ THI THPT QUỐC GIA MÔN TIẾNG ANH NĂM 2021

TRƯỜNG THPT TRƯƠNG VĨNH KÝ

1. Đề số 1

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best completes the following exchanges.

Question 1. Mike and David are university students. They are talking about the result of the chemistry test. Select the most suitable response to fill in the blank.

- Mike: "I was worried about the chemistry result, but Mr. Brown gave me an Al"

 - David: “________________”

            A. Congratulations! That's great!       B. Mr. Brown is so mean.

            C. Don't worry about it.                      D. Good luck to you! 

Question 2. Two friends are talking about the benefits of volunteering.

- Daisy: "As far as I know, doing charity Work is a really helpful thing for everyone in the society

- Mark:

            A. You can say that again                   B. I take part in this campaign.

            C. That's fine for me               D. That sounds great. 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 3. The situation of COVID-19 worldwide is still serious, ____________?

            A. isn't it          B. doesn't it     C. is it  D. is not it 

Question 4. June really liked ________ book that her boyfriend gave her yesterday.

            A. an   B. a      C.    D. the 

Question 5. Britain has accused Russia __________ poisoning the ex-Russian spy Sergei Skripal and his daughter.

            A. of    B. on   C. from           D. for 

Question 6. We should participate in the movements _________ to conserve the environment.

            A. organizing B. to organize C. organized   D. are organized 

Question 7. If computers become as smart as humans, _________ our jobs better than we can?

            A. do they do B. would they do         C. Will they do           D. they will do 

Question 8. It was such a _________ concert that even Son Tung MTP's fans couldn't believe it.

            A. surprise       B. surprisingly            C. surprised     D. surprising 

Question 9. Guests are requested to state their _________ for smoking and non-smoking accommodation upon booking

            A. care             B. likeness       C. trend           D. preference 

Question 10. Before I send this article to the editor, I'd be grateful if you could ________ it for me.

            A. break through         B. go through C. look up       D. take over 

Question 11. Only when you grow up _________ how to organize things more neatly.

            A. you will know        B. do you know           C. you know   D. will you know 

Question 12. After the accident, the police informed the victim's next of _________.

            A. kin  B. blood          C. relation       D. generation 

Question 13. She looked round to see who was going ____________ her.

            A. after            B. at     C. up   D. for 

Question 14. We are raising funds for people with visual _________ in the city.

            A. failures       B. damages     C. breakages   D. impairments 

Question 15. By the time Ryan finally graduated from high school, he ________ five different schools because his parents moved frequently.          

            A. had attended          B. was attending         C. has been attending D. attended 

Question 16. I spoke to a boy _________ father is a famous scientist.

            A. who's          B. whose         C. that's           D. whom 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word CLOSEST in meaning to the underlined word in each of the following questions.

Question 17. Mr. Young, general manager of the emergency response division of AMSA, said that the debris was spotted along a busy shipping route and could be containers that had fallen off cargo vessels.

            A. analyzed     B. shot             C. collected     D. seen 

Question 18. She was a devoted teacher. She spent most of her time teaching and taking care of her students.

            A. dedicated   B. lazy             C. polite          D. honest 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheer to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 19. The result of the studies have had a strong impact on future developments.

            A. strong         B. on   C. of    D. have had 

Question 20. Some methods to prevent soil erosion are plowing parallel with the slopes of hills, to plant trees on unproductive land, and rotating crops.

            A. Some          B. rotating       C. to prevent   D. to plant 

Question 21. The field of Artificial Intelligence research was found at a workshop held on the campus of Dartmouth College during the summer of 1956.

            A. was found   B. the   C. held on       D. field 

Mark the letter A, B, C, or D on the answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions. 

Question 22. He was very tired. He agreed to help me with my homework.

            A. Though he was tired, he agreed to help me with my homework

            B. As he was tired, he didn't agree to help me with my homework.

            C. That he agreed to help me with my homework made him tired.

            D. Feeling tired, he refused to help me with my homework. 

Question 23. He was very surprised to be addressed by the Queen. He didn't answer at once.

            A. Not until he was so surprised to answer did the Queen address him.

            B. Only when he was addressed by the Queen could he answer the surprising questions at once.

            C. So surprised was he to be addressed by the Queen that he didn't answer at once.

            D. But for such a nice surprise, he would have been addressed by the Queen. 

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word that differs from the other three in the position of the primary stress in each of the following questions.

Question 24. A. easy  B. floppy         C. marine        D. sensible

Question 25. A. reference      B. industry      C. refusal        D. butterfly

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word whose underlined part differs from the three in pronunciation in each of the following questions.

Question 26. A. kites  B. balls            C. hopes          D. kicks

Question 27. A. feather          B. feature        C. leather        D. measure

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

Question 28. "You should take better care of your health said Tom's mother.

            A. Tom's mother promised to take better care of his health.

            B. Tom's mother required him to take better care of his heath.

            C. Tom's mother advised him to take better entre of his health.

            D. Tom's mother ordered him to take better care of his health. 

Question 29. Thomas is more reliable than his roommate.

            A. Thomas is less reliable than his roommate is.      

B. Thomas is not a reliable as his roommate is.

            C. Thomas' roommate is more reliable than him.     

D. Thomas' roommate is not as reliable as him. 

Question 30. My American friend finds it difficult to pick up food with chopsticks.

            A. My American friend can't find chopsticks to pick up food.

            B. My American friend is not used to picking up food with chopsticks.

            C. My American friend didn't used to pick up food with chopsticks.

            D. My American friend doesn't feel like picking up food with chopsticks. 

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to choose the word or phrase that best fits each other numbered blanks. 

            The idea of going overseas to study can be daunting, with visions of baffling languages or nights spent in isolation while you are gradually forgotten by your friends and family. (31) ________, the benefits of studying abroad - such as broadening your mind, improving your career prospects and making friends from all over the world - can make digging out your passport really rewarding. “Studying abroad is an eye-opening experience," says Anna Boyd, event manager at The Student World. “Being (32) ________ in another culture, understanding differences and spotting similarities, living on a beach or in the mountains, (33) ________ will have an impact on every student.” 

            Overseas study comes in many shapes and sizes. It might be a single semester abroad via an Erasmus program for example. Or you might elect to follow a full three- or four-year degree program. Whatever your ambition is, the key is starting early. Some countries require specific combinations of A-levels from UK students. Germany looks for four A-levels including maths or science and one modern foreign language, for instance, while others, such as the US, value extracurricular activities. Starting our research well ahead (34)_______ time can help you make the right choices. “Getting involved in sports, arts and music is also worth considering, as well as gaining experience through volunteering and work placements,” says Boyd. In fact, applying to study abroad could even work to your advantage, for example, you might encounter lower (35) ______ requirements. 

            (Adapted from https://wwwindependent.caukistudent/study-abroad) 

Question 31. A. Thereby        B. However     C. But              D. Therefore

Question 32. A. reside           B. taken           C. interested    D. immersed

Question 33. A. where           B. which          C. why            D. that

Question 34. A. off                B. in                C. of                D. on

Question 35. A. entrance       B. enter           C. entry           D. entered 

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on you answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions. 

            New Zealand is a small country of four million inhabitants, a long-haul flight from all the major tourist-generating markets of the world. Tourism currently makes up 9% of the country's gross domestic product and is the country's largest export sector. Unlike other export sectors, which make products and then sell them overseas, tourism brings its customers to New Zealand. The product is the country itself the people, the places, and the experiences. In 1999, Tourism New Zealand launched a campaign to communicate a new brand position to the world. The campaign focused on New Zealand's scenic beauty, exhilarating outdoor activities and authentic Maori culture, and it made New Zealand one of the strongest national brands in the world. 

            A key feature of the campaign was the website www.newzealand.com, which provided potential visitors to New Zealand with a single gateway to everything the destination had to offer. The heart of the website was a database of tourism services operators, both those based in New Zealand and those based abroad which offered tourism service to the country. Any tourism-related business could be listed by filling in a simple form. This meant that even the smallest bed and breakfast address or specialist activity provider could gain a web presence with access to an audience of long-haul visitors. In addition, because participating businesses were able to update the details they gave on a regular basis, the information provided remained accurate. And to maintain and improve standards, Tourism New Zealand organised a scheme whereby organisations appearing on the website underwent an independent evaluation against a set of agreed national standards of quality. As part of this, the effect of each business on the environment was considered. 

            To communicate the New Zealand experience, the site also carried features relating to famous people and places. One of the most popular was an interview with former New Zealand All Blacks rugby captain Tana Umaga. Another feature that attracted a lot of attention was an interactive journey through a number of the locations chosen for blockbuster films which had made use of New Zealand's stunning scenery as a backdrop. As the site developed, additional features were added to help independent travelers devise their own customised itineraries. 

(Adapted from Cambridge IELTS 13) 

Question 36. What is the passage mainly about?

            A. The tourism in New Zealand         B. The tourist attractions in New Zealand

            C. The website for New Zealand's tourism    D. The website of New Zealand 

Question 37. The word "it" in paragraph 1 refers to _________.

            A. New Zealand's scenic beauty         B. campaign

            C. tourism                   D. website 

Question 38. According to paragraph 4. why did the website conduct an interview with Tana Umaga?

            A. to advertise the New Zealand experience B. to attract a lot of attention.

            C. to show off the beauty of New Zealand.    D. to encourage tourists to visit New Zealand. 

Question 39. The word "evaluation" in paragraph 3 is closest in meaning to _________.

            A. score           B. result           C. comparison             D. assessment 

Question 40. Which statement is TRUE, according to the passage?

            A. New Zealand is a small country, with a population of fourteen million.

            B. New Zealand cuisine has made New Zealand one of the world's biggest national brands.

            C. Blockbuster films had used New Zealand's stunning scenery as a backdrop.

            D. New Zealand's products are not about its food, people, places and experiences. 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 41. Don't get angry with such a thing. It's only a storm in a teacup.      

            A. financial issue        B. serious problem      C. commercial tension            D. trivial thing 

Question 42. Lunar years were inconvenient for agricultural purposes.

            A. useful         B. practical      C. ideal           D. proper 

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on you answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions. 

            People think children should play sports. Sports are fun, and playing with others. However, playing sports can have negative effects on children. It may produce feelings of poor self-esteem or aggressive behavior in some children. According to research on kids and sports, 40,000,000 kids play sports in the US. Of these, 18,000,000 say they have been yelled at or called names while playing sports. This leaves many children with a bad impression of sports. They think sports are just too aggressive. 

            Many researchers believe adults, especially parents and coaches, are the main cause of too much aggression in children's sports. They believe children copy aggressive adult behavior. This behavior is then further reinforced through both positive and negative feedback. Parents and coaches are powerful teachers because children usually look up to them. Often these adults behave aggressively themselves, sending children the message that winning is everything. At children's sporting events, parents may yell insults at other players or cheer when their child behaves aggressively. As well, children may be taught that hurting other players is acceptable or are pushed to continue playing even when they are injured. In addition, the media makes violence seem exciting. Children watch adult sports games and see violent behavior replayed over and over on television. 

            As a society, we really need to face up to this problem and do something about it. Parents and coaches should act as better examples for children. They also need to teach children better values. They should teach children to enjoy themselves whether they win or not. It's not necessary to knock yourself out to enjoys sports. Winning isn't everything. In addition, children shouldn't be allowed to continue to play when they are injured. Sending a child with an injury into a game gives the child the message that health isn't as important as winning. If we make some basic changes, children might learn to enjoy sports again. 

(Adapted from Reading Challenge 2 by Casep Ma/archer and Andrea Jansen)

Question 43. Which of the following could be the main idea of passage?

            A. Playing sports may make children more violent.

            B. The negative impacts sports bring children outweigh their positive effects.

            C. Playing sports is not always beneficial to children's health.

            D. Children should be discouraged to play sports when they are too young.

Question 44. The word "This" in paragraph 1 refers to _________

            A. being yelled or called names while playing sports            B. playing sports

            C. aggressive behavior                       D. millions of kids playing sports in the US 

Question 45. The word “reinforced” in the second paragraph could be best replace by ________.

            A. reduced      B. deteriorated            C. prevented   D. strengthened 

Question 46. According to paragraph 2. the following are the reasons of children's aggression, EXCEPT _______.

            A. parents and coaches are too aggressive to win

            B. children shout at their opponents as playing

            C. violent manners are repeated many times on television

            D. children are likely trained that it's appropriate to commit a foul against an opponent 

Question 47. What does the author suggest in the last paragraph?

            A. Aggressive behavior is indispensable in playing sports.

            B. Children are inevitable to hurt or yell at other players when playing sports.

            C. Relishing themselves should be children's principal purpose when playing sports.

            D. Being injured in sports is not acceptable. 

Question 48. The word "self-esteem" in the first paragraph could be best replace by _________.

            A. self-deprecation     B. self-satisfaction      C. self-abasement       D. self-absorbed 

Question 49. How many children said they had some negative experience when playing sports?

            A. About ten percents of the children.            B. All of the children.

            C. More than half of the children.      D. Less than half of the children. 

Question 50. What would probably NOT be done when "facing up to a problem?

            A. Finding the reason             B. Ignoring the problem

            C. Looking for a solution                   D. Admitting there is a problem 

ĐÁP ÁN

1-A

2-A

3-A

4-D

5-A

6-C

7-C

8-D

9-D

10-B

11-D

12-A

13-A

14-D

15-A

16-B

17-D

18-A

19-D

20-D

21-A

22-A

23-C

24-C

25-C

26-B

27-B

28-C

29-D

30-B

31-B

32-D

33-B

34-C

35-A

36-C

37-B

38-A

39-D

40-C

41-B

42-A

43-C

44-A

45-D

46-B

47-C

48-C

49-D

50-B

2. Đề số 2

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word whose underlined part differs from the three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1. A. folks               B. fields           C. step          D. effects 

Question 2. A. temporary      B. shortlist       C. afford         D. accordingly 

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word that differs from the other three in the position of the primary stress in each of the following questions.

Question 3. A. sleepy             B. trophy         C. facial          D. exact 

Question 4. A. specific          B. solution       C. convention  D. economic 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 5. They find it hard to teach the children because of their short attention ________.

            A. span            B. limit            C. duration      D. time 

Question 6. The Browns got disappointed after watching a/an _________ basketball match.

            A. moody        B. tiring           C. tame           D. elate 

Question 7. When the parents have died, the nuns will take ___________ the children.

            A. in    B. with            C. for   D. to 

Question 9. It was __________ that I got the job. I just happened to be in the right place at the right time.

            A. chance        B. luck             C. fortune        D. fluke 

Question 10. More than thirty people ________ evidence to the court during the four week trial.

            A. produced    B. explained    C. grant           D. gave 

Question 11. Finally, Tom's team lost in the competition because he is a weak and ________ leader.

            A. undecided B. undecidable            C. indecisive   D. undeciding 

Question 12. We expect Linh __________ to the airport late as the plane will take in 15 minutes.

            A. to come      B. not coming C. not to come            D. coming 

Question 13. Once __________ in the UK, the book will definitely win a number of words in regional book fairs.

            A. having published    B. published    C. publishing D. is published 

Question 14. My father has worked as a journalist _______.

            A. for he graduated from the university         B. as he had graduated from the university

            C. since he graduated from the university      D. because he has graduated from the university 

Question 15. I ________ English for five years. I study it at school.

            A. learnt          B. am learning            C. learn           D. have been learning 

Question 16. Your mother sometimes buys you a big present, __________?

            A. isn't she      B. does she      C. doesn't she D. didn't she 

Question 17. If Bill loses his job at least they have Mary's income to ________ on.

            A. fall under    B. fall back      C. fall behind D. fall for 

Question 18. If it __________ tomorrow, we may postpone going on in picnic.

            A. raining        B. will main    C. shall rain    D. rains 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word CLOSEST in meaning to the underlined word in each of the following questions.

Question 19. Mr. Henderson was determined to remain neutral.

            A. unhurried    B. uncommitted          C. counterfeit D. genuine 

Question 20. He decided not to buy the fake watch and wait until he had more money.

            A. cheap          B. unattractive             C. counterfeit D. genuine 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 21. This year, due to COVID 19, the global productivity is not prolific.

            A. barren         B. yielding      C. generative   D. productive 

Question 22. In their company, people don't like him because he always poke his nose into other people's affairs.

            A. interfere      B. ignore         C. concern       D. refrain 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best completes the following exchanges.

Question 23. Judie performed very well in writing lesson. Her teacher is paying her a compliment.

Teacher: "Judie, you've written a much better essay this time."

Judie: “___________.”

            A. You're welcome.                B. Writing? Why?

            C. What did you say? I'm so shy.       D. Thank you. It's really encouraging 

Question 24. Jenny and Jimmy are talking about university education

- Jenny: "I think having a university degree is the only way to succeed in life."

- Jimmy: “_____________. There were successful people without a degree”.

            A. I can't agree more   B. That's life   C. That's all right.       D. I don't quite agree. 

ĐÁP ÁN

1-B

2-A

3-D

4-D

5-A

6-C

7-A

8-C

9-B

10-D

11-C

12-C

13-B

14-C

15-D

16-C

17-B

18-D

19-B

20-C

21-A

22-B

23-D

24-D

25-C

26-D

27-B

28-C

29-D

30-B

31-C

32-C

33-A

34-A

35-A

36-D

37-C

38-B

39-B

40-D

41-B

42-A

43-B

44-B

45-B

46-A

47-D

48-A

49-B

50-A

3. Đề số 3

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the option that best completes each of the following exchanges. 

Question 1. Two friends are talking about the coming Christmas holiday. 

- Tony: "Are you going to your family reunion this Christmas holiday?" 

- Mark: “__________________” 

            A. However, My parents and I are going to take a trip abroad. 

            B. As a matter of fact, I don't mind it at all. 

            C. I do. I've been excited about it now. 

            D. You bet. All my uncles and aunts will take their children along, too. 

Question 2. Mr. Collin is talking to Brian. 

- Mr. Collin: "You've been making very good progress. I'm proud of you!" 

- Brian: “_________________” 

            A. Everything's alright. Thank you.   B. I really appreciate you saying that.

            C. No problem.                       D. Don't worry about it! 

Mark the letter 4, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. 

Question 3. It is widely known that the excessive use of pesticides is producing a detrimental effect on the local groundwater. 

            A. fundamental           B. useless        C. damaging   D. harmless

Question 4. I was going to have a go at parachuting but lost my nerve at the last minute.

            A. was discouraged from trying         B. began to dislike it 

            C. was determined to go ahead           D. lost my temper 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. 

Question 5. While playing hide and seek, the children came across some old photos in the attic.

            A. took by mistake                  B. looked for a reason 

            C. discovered by accident                   D. found on purpose 

Question 6. Their daughter soon became a celebrated writer after the publication of her first novel.

            A. famous       B. honored      C. best-seller   D. praised

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. 

Question 7. If she didn't give us a hand, we ______ our project tomorrow. 

            A. couldn't have finished        B. won't finish             C. didn't finish            D. couldn't finish 

Question 8. In Viet Nam, you shouldn't ______ at somebody’s house on the first day of the New Year unless you have been invited by the house owner. 

            A. put up         В. go up          C. pick up       D. show up

Question 9. I have left my book in ______ kitchen and I would like you to get it for me.

            A. the B. an    C. x (no article)           D. a

Question 10. Nobody answered the door, ______? 

            A. were they    B. did they      C. weren’t they           D. didn't they

Question 11. When the old school friends met, a lot of happy memories ______ back.

            A. were being brought            B. were brought          C. had been brought   D. was brought

Question 12. ______, tell him that I have gone to London. 

            A. Will Mr. Jones call                         B. When Mr. Jones will call 

            C. When Mr. Jones calls                     D. As does Mr. Jones call 

Question 13. The doctors know that it is very difficult to save the patient's life; ___ , they will try their best.

            A. however     B. although     C. but D. despite

Question 14. Jimmy's low examination scores kept him from ______ to the university.

            A. to admit      B. admitting    C. being admitted       D. to be admitted

Question 15. Visiting Ha Long Bay, tourists can save money thanks ______ the availability of low-cost hotels and cruise tours. 

            A. for   B. with            C. about          D. to

Question 16. Make sure you ______ us a visit when you are in town again. 

            A. give            B. do   C. pay D. have

Question 17. The scientists are encountering the difficulties of ______ of radioactive waste.

            A. depleting    B. preserving   C. eliminating             D. disposing

Question 18. Mr. Park Hang Seo, a Korean coach, is considered a big ______ in Vietnam football.

            A. bread          B. cheese         C. sandwich    D. egg

Question 19. It can be seen that Urbanization has resulted in ______ problems besides the benefits.

            A. vary            B. various        C. variety        D. variability

Question 20. Tourists should avoid purchasing unusual relics ______ protected heritage sites.

            A. illegally removed from                  B. removed illegally from 

            C. illegally removing from                 D. being illegally removed from

Question 21. The residents living in this area were warned not to be extravagant with water ______ the low rainfall this year. 

            A. in view of   B. with a view to         C. regardless of           D. irrespective of

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

Question 22. A. recover         B. endanger     C. inhabit        D. disappear

Question 23. A. promote        B. arrange       C. decide         D. service

ĐÁP ÁN

1. D

2. B

3. D

4. C

5. C

6. A

7. D

8. D

9. A

10. B

11. B

12. C

13. A

14. C

15. D

16. C

17. D

18. B

19. B

20. A

21. A

22. D

23. D

24. B

25. A

26. D

27. C

28. A

29. B

30. B

31. C

32. A

33. A

34. B

35. A

36. D

37. C

38. A

39. D

40. A

41. A

42. B

43. C

44. A

45. D

46. B

47. B

48. D

49. C

50. C

4. Đề số 4

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word that best fits each of the numbered blanks from 1 to 5.

 The placebo effect is far more powerful than most people realize. It's fascinating, and it has been (1) _____ studied by medical science. We know that four placebo sugar pills a day will clean up an illness quicker than two sugar pills, we know that an injection is a more effective treatment for pain than a pill, we know that green pills are more effective (2) _____ stress than red pills, and we know that brand packaging on painkillers increases pain relief.

 But if homeopathy users are being deceived by the placebo effect, is that so bad? Maybe not. There are often situations (3) _____ people want treatment but medicine has little to offer - back pain, stress at work, medically unexplained fatigue, and (4) _____ commonly colds. Trying every known medication will only give you side effects. A sugar pill in these circumstances seems a very (5) _____ option.

(Adapted from Unlimited B2 - student's book)

Câu 1 (TH):   A. absolutely   B. deeply         C. wholly        D. extensively

Câu 2 (TH):   A. on               B. for               C. at                D. about

Câu 3 (NB):   A. where         B. whom         C. which         D. why

Câu 4 (VD):   A. almost         B. most            C. mostly        D. at most

Câu 5 (TH):   A. sensible      B. sensitive     C. sensing       D. senseless

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Câu 6 (NB): In an effort to solve the problem of extinction, many countries have allocated large amounts of its land to animal reserves.

            A. to solve       B. extinction   C. its   D. to

Câu 7 (VD): Founded only three months ago, his company is still a comparable newcomer to the software market.

            A. Founded     B. is     C. comparable             D. the software market

Câu 8 (TH): Exercise strengthens the heart, increases the level at which we burn fat, lowers the chance of high blood pressure, and preventing loss of bone strength.

            A. strengthens             B. at which      C. of    D. preventing

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word which differs from the other three in the position of the main stress in each of the following questions.

Câu 9 (NB):   A. perform      B. obtain         C. carry           D. repeat

Câu 10 (NB): A. opponent    B. origin          C. charity        D. continent

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges.

Câu 11 (TH): The waitress is talking to Jason after he has finished eating.

- The waitress: "Can I get you anything else?" - Jason: “_____________.”

            A. You're welcome                 B. Just the check, please

            C. No problem                        D. Sorry to hear that

Câu 12 (NB): The client and the secretary are talking on the phone.

- The client: “___________________”

- The secretary: "Sorry, he has gone to Korea, but he will be back next week."

            A. Who is Jonathan?               B. How is Jonathan today?

            C. May I speak to Jonathan? D. What's wrong with Jonathan?

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word CLOSEST in meaning to the underlined word in each of the following questions.

Câu 13 (TH): As a new employee, your next presentation is important, so you have to be entirely aware of what you are doing.

            A. completely B. hardly         C. firstly          D. partially

Câu 14 (VD): This year, my school has decided to renovate all the classrooms to give students a better learning condition.

            A. destroy       B. rebuild        C. match         D. refurbish

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

Câu 15 (VD): "I'm happy to hear that you win the singing contest. Congratulations!", David said to Jane.

            A. David wanted to know if Jane really won the singing contest.

            B. David thanked Jane for having won the singing contest.

            C. David congratulated Jane on winning the singing contest.

            D. David complimented Jane on winning the singing contest.

Câu 16 (VD): It is apparent that Nancy was at home last night.

            A. I am not sure whether Nancy was at home last night or not.

            B. Nancy must have been at home last night.

            C. Nancy should have been at home last night.

            D. No one knows whether Nancy was at home last night.

Câu 17 (VD): Passion is what will keep your enthusiasm high.

            A. The less passionate you are, the higher your enthusiasm is.

            B. The more passionate you are, the higher your enthusiasm is.

            C. Though you are passionate, your enthusiasm is not really high.

            D. Despite your passion, your enthusiasm is not really high.

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 18 to 22.

 Edward Patrick Eagan was born on April 26th 1897 in Denver, Colorado, and his father died in a railroad accident when Eagan was only one year old. He and his four brothers were raised by his mother, who earned a small income from teaching foreign languages.

 Inspired by Frank Marriwell, the hero of a series of popular novels for boys, Eagan pursued an education for himself and an interest in boxing. He attended the University of Denver for a year before serving in the U.S. army as an artillery lieutenant during World War I. After the war, he entered Yale University and while studying there, won the US national amateur heavyweight boxing title. He graduated from Yale in 1921, attended Harvard Law School, and received a Rhodes scholarship to the University of Oxford where he received his A.M. in 1928.

 While studying at Oxford, Eagan became the first American to win the British amateur boxing championship. Eagan won his first gold medal as a light heavyweight boxer at the 1920 Olympic Games in Antwerp, Belgium. Eagan also fought at the 1924 Olympics in Paris as a heavyweight but failed to get a medal. Though he had taken up the sport just three weeks before the competition, he managed to win a second gold medal as a member of four-man bobsled team at the 1932 Olympics in Lake Placid, New York. Thus, he became the only athlete to win gold medals at both the Summer and Winter Olympics.

(Adapted from "Peteson's Master TOEFL Reading Skills)

Câu 18 (VD): What is the main idea of the passage?

            A. Eagan's life shows that a man can be an athlete and a well-educated person.

            B. Eagan's life shows that military experiences make athletes great.

            C. Eagan's life shows how a wealthy student can achieve as much as a poor one.

            D. Eagan's life shows how easy it is to win two gold medals in different Olympic sports.

Câu 19 (NB): According to the passage, who was Frank Merriwell?

            A. A teacher at Yale               B. A student at Oxford

            C. A fictional character          D. A bobsledder at the Olympics

Câu 20 (TH): The word "Inspired" in paragraph 2 in CLOSEST in meaning to ______.

            A. stopped       B. challenged C. calmed        D. stimulated

Câu 21 (TH): According to the passage, Eagan won all of the following EXCEPT ______.

            A. British amateur boxing championship       B. U.S. national amateur heavyweight boxing title

            C. Heavyweight boxing, Olympic gold medal           D. Light heavyweight boxing, Olympic gold medal

Câu 22 (TH): The word "competition" in paragraph 3 refers to ______.

            A. sport           B. 1932 Olympics       C. gold medals            D. Summer Olympics

ĐÁP ÁN

1-D

2-B

3-C

4-B

5-A

6-C

7-C

8-D

9-C

10-A

11-B

12-C

13-A

14-D

15-C

16-B

17-B

18-A

19-C

20-D

21-C

22-B

23-A

24-D

25-A

26-D

27-B

28-C

29-D

30-A

31-A

32-D

33-C

34-A

35-A

36-A

37-C

38-B

39-A

40-D

41-A

42-B

43-C

44-A

45-A

46-B

47-D

48-A

49-C

50-D

5. Đề số 5

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from

Question 1.     A. extended                B. skipped                    C. looked                   D. watched

Question 2.     A. suggest                   B. support                     C. summer                 D. survive

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

Question 3.     A. tonight                    B. reason                     C. promise                  D. furnish

Question 4.     A. interpreter              B. internal                   C. interior                   D. infinite

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 5.  You couldn’t give me a helping hand,______?

A. could you   B. do you        C. couldn’t you           D. don’t you

Question 6. The telephones..............by Alexander Graham Bell

             A. is invented                         B. is inventing                         C. invented                 D. was invented

Question 7. We should make full use            the Internet as it is an endless source of information.

            A. of    B. in    C. with            D. from

Question 8. Air pollution is getting   serious in big cities in the world.'

            A. more and more                   B. the more and the more

            C. the most and the most                    D. most and most

Question 9. There is               in my bedroom.

            A. an old square wooden table           B. a square wooden old table

            C. an old wooden square table           D. a wooden old square table

Question 10: When we came in, they ……the meal for us.

            A. prepared     B. prepare       C.preparing     D. were preparing

Question 11: The house felt terribly cold      the fact that the central heating had been on all day.

            A. because of  B. in spite of   C. because       D. although

.Question 12:  , he will tell us about the match.

            A. When he arrives                 B. After he arrived     

            C. Until he was arriving                     D. While he had arrived

Question 13::             for 4 hours, they decided to stop to have lunch at a cheap restaurant.

            A. Having been walked          B. Having walked       C. Walking      D. Walked

Question 14: As an    Mr. Pike is very worried about the increasing of juvenile delinquency.

            A. educate       B. education    C. educator     D. educative

Question 15. Many parents tend to make their children study hard in the belief that good education will enable them to             in the future.

            A. get on         B. turn up        C. turn away   D. get out

Question 16. Several measures have been   proposed to       the problem of unemployment among university graduates.

            A. create.         B. address.      C. pose.           D. admit.

Question 17. You must not    any step in the process; otherwise, you would not be    able to cook the dish properly.

            A. leave.          B. quit. C. skip.            D. hide.

Question 18: I'd like to speak to the person in_______please.

            A. duty            B. responsibility          C. obligation   D. charge

Question 19: The image of    Vietnamese women with creativeness, dynamism, success has become popular in Vietnam’s society.

            A. contemporary         B. temporary   C. permanent  D. conventional

ĐÁP ÁN

Question 1.A

  1. extended /ɪkˈstendɪd/
  2. skipped /skɪpt/
  3. looked /lʊkt/
  4. watched /wɒtʃt/

Từ gạch chân trong câu A phát âm /ɪd/là còn lại đọc là /t/

Chọn A

Question 2. C

  1. suggest /səˈdʒest/
  2. support /səˈpɔːt/
  3. summer /ˈsʌmə(r)/
  4. survive /səˈvaɪv/

Từ gạch chân trong câu C phát âm là /ʌ /còn lại đọc là /ə/

 Chọn C

Question 3. A

  1. Tonight /tə'nait/
  2. Reason /'ri:zn/
  3. Promise /'prɒmis/
  4. Furnish /'fɜ:ni∫/

Câu A trọng âm rơi vào âm tiết thứ 2, còn lại rơi vào âm tiết thứ 1.

Chọn A

Question 4. D Interpreter /in'tɜ:pritə[r]/ Internal /in'tɜ:nl/

Interior /in'tiəriə[r]/ Infinite/'infinət/

Câu D trọng âm rơi vào âm tiết thứ 1, còn lại là âm tiết thứ 2.

Chọn D

Question 5. A

Trợ động từ chính là “couldn’t ” dạng phủ định => trợ động từ trong câu hỏi đuôi là “could” dạng khẳng định=>Chọn A

Tạm dịch: Bạn không thể giúp tôi một tay phải không?

Question 6:

Phương pháp giải:

Kiến thức: Câu bị động:

Giải chi tiết: Câu bị động thì Quá khứ đơn. Hành động được nhấn mạnh là việc phát minh ra điện thoại .

S + động từ tobe + V-ed/V3

Tạm dịch: Điện thoại được phát minh bởi Alexander Graham Bell

Question 7. A

“make use of”: tận dụng cái gì

Tạm dịch: Chúng ta nên tận dụng Internet vì đây là nguồn thông tin vô tận.

Đáp án: A

Question 8. A

Cấu trúc so sánh kép cùng một tính từ:

  • Tính từ/Trạng từ ngắn:

S + V + adj/ adv + er + and + adj/ adv + er

  • Tính từ/Trạng từ dài:

S + V + more and more + adj/ adv

Tạm dịch:  Ô nhiễm môi trường càng ngày càng nghiêm trọng ở các thành phố lớn

Question 9. A

Kiến thức: Trật tự tính từ

Giải thích:

Trật tự 8 loại tính từ:

1. Opinion and general description (Ý kiến hoặc miêu tả chung) Ví dụ: nice, awesome, lovely

2. Dimension / Size / Weight (Kích cỡ, cân nặng)Ví dụ: big, small, heavy

3. Age (Tuổi, niên kỷ)Ví dụ: old, new, young, ancient .

4. Shape (Hình dạng) Ví dụ: round, square, oval .

5. Color (Màu sắc)Ví dụ: green, red, blue, black

6. Country of origin (Xuất xứ) Ví dụ: Swiss, Italian, English.

7. Material (Chất liệu) Ví dụ: woolly, cotton, plastic .

8. Purpose and power (Công dụng) Ví dụ: walking (socks), tennis (racquet), electric (iron) old (cũ) – age => square (hình vuông) – shape => wooden (bằng gỗ) – material

Tạm dịch: Có một chiếc bàn gỗ cũ hình vuông trong phòng của tôi.

Chọn A

Question 10: D

Kiến thức: Sự phối hợp về thì của động từ

Giải thích: Thì quá khứ đơn và quá khứ tiếp diễn kết hợp trong câu: Diễn tả hành động đang xảy ra trong quá khứ thì một hành động khác xen vào, hành động đang xảy ra chi thì quá khứ tiếp diễn, hành động xen vào chia thì quá khứ đơn

Cấu trúc: S + was/ were + V_ing + when + S + Ved/bqt

Tạm dịch:. Khi chúng tôi vào, họ đang chuẩn bị bữa ăn cho chúng tôi.

Question 11: B

Kiến thức kiểm tra: Liên từ

because of + noun/ V-ing = because + S + V: bởi vì

 although + S + V = in spite of the fatc that + S +V: mặc dù

Question 12: A

Kiến thức: Mệnh đề chỉ thời gian / Sự hòa hợp thì trong mệnh đề

Giải thích:

Cấu trúc When S + Vs/es, S + will + V.

Tạm dịch: Ngôi nhà cảm giác lạnh kinh khủng mặc dù máy sưởi trung tâm đã bật cả ngày

Question 13: B

Kiến thức về phân từ hoàn thành

Phân từ hoàn thành (Having + Vp2) dùng để nhấn mạnh một hành động đã xảy ra xong rồi mới tới hành động khác.

Tạm dịch: Đi bộ được 4 tiếng, họ quyết định dừng lại để ăn trưa tại một nhà hàng giá rẻ.

Question 14:  C

Kiến thức về từ loại

A.educate /’edju:keit/ (v): giáo dục, cho ăn học

B.education /,edju:'kei∫n/ (n): sự giáo dục

C.educator /’edju,keitə/ (n): thầy dạy, nhà sư phạm

D.educative /'edjukətiv/ (a): có tác dụng giáo dục

Ta có quy tắc: sau mạo từ "an" cần một danh từ => loại A/D

Tạm dịch: Là một thầy giáo, ông Pike rất lo ngại về sự gia tăng của những vụ phạm tội vị thành niên.

Question 15.  A

Ta xét nghĩa các cụm động từ:

A. get on (phrv): thành công trong cuộc sống; có mối quan hệ hòa hợp với ai

B. turn up (phrv): xuất hiện; ngẫu nhiên tìm thấy (vật gì đã mất)

C. turn away (phrv): từ chối (không cho ai đó vào đâu)

D. get out (phrv): (bí mật) bí lộ; xuống xe, tàu

Vậy ta chọn đáp án đúng cho câu hỏi này là A

Tạm dịch: Rất nhiều cha mẹ có xu hướng bắt con học tập vất vả với niềm tin rằng giáo dục tốt sẽ giúp chúng thành công trong tương lai.

Question 16. B

Ta có các động từ thường đi với “problem”: find the answer to, solve, address, approach, attack, combat, come/get to grips with, grapple with, handle, tackle, clear up, cure, deal with, overcome, resolve, solve Vậy ta chọn đáp án đúng là B.

Tạm dịch: Một vài biện pháp vừa được đưa ra để giải quyết vấn đề thất nghiệp của sinh viên sau tốt nghiệp.

Ngoài ra: Pose a threat to: đe dọa đến …

Question 17.  C

Từ vựng

A. leave (v): rời đi

B. quit (v): từ bỏ, ngừng nghỉ hẳn

C. skip (v): bỏ qua

D. hide (v): giấu, trốn

Vậy ta chọn đáp án đúng là C.

Tạm dịch: Bạn không được bỏ qua bất cứ bước nào trong quá trình, nếu không thì bạn sẽ không thể nấu được món ăn này một cách hoàn chỉnh.

Question 18: D

 Kiến thức về thành ngữ

In charge: chịu trách nhiệm

 Tạm dịch :Tôi muốn nói chuyện với người chịu trách nhiệm

Question 19: A

Kiến thức về từ vựng

A. contemporary /kən'tempərəri/ (a): đương thời, đương đại

B. temporary /'tempərəri/ (a): tạm thời

C. permanent /'pɜːmənənt/ (a): vĩnh viễn

D. conventional /kən'venfənəl/ (a): truyền thống

Tạm dịch: Hình ảnh người phụ nữ Việt Nam đương thời với sự sáng tạo, năng động, thành công đã trở nên phổ biến trong xã hội Việt Nam.

---

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi thử THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Trương Vĩnh Ký. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Mời các em tham khảo tài liệu liên quan khác:

Chúc các em học tập tốt!

 

 

 

YOMEDIA
1=>1