AMBIENT

Bộ 5 đề thi thử THPT QG môn Tiếng Anh năm 2021-2022 có đáp án Trường Đại Học Sư phạm Hà Nội

Tải về
 
UREKA

Mời các em tham khảo nội dung tài liệu chi tiết sau đây: Bộ 5 đề thi thử THPT QG môn Tiếng Anh năm 2021-2022 có đáp án Trường Đại Học Sư phạm Hà Nội. Tài liệu này bao gồm 5 đề thi do HOC247 sưu tầm và biên soạn kèm theo đáp án chi tiết. Hi vọng đây sẽ là một tài liệu tham khảo bổ ích giúp các em hoàn thành tốt kì thi THPT Quốc gia quan trọng sắp đến!

ADSENSE

TRƯỜNG ĐẠI HỌC SƯ PHẠM HÀ NỘI

ĐỀ THI THPT QUỐC GIA NĂM HỌC 2021-2022

MÔN: TIẾNG ANH

(Thời gian làm bài: 60 phút)

1. Đề số 1

I. PHẦN TRẮC NGHIỆM VÀ CÂU TRẢ LỜI NGẮN (8 điểm) 

GRAMMAR 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. 

Question 1. Nam's very busy. He ___________ the sitting room at the moment. 

A. painted B. is painting C. has painted D. will paint

Question 2. School education must be equally provided for everybody, ____________sex, religion or age.

A. in spite of B. on account of C. despite D. regardless of

Question 3. I was exhausted. Otherwise, I __________ to the prom with you last night.

A. went B. would have gone C. had gone D. would go

Question 4. I think cooking is ___________ painting 

A. the most creative B. creative than C. as creative as D. more creative

Question 5. Would you mind not _____________in this office? 

A. to smoke B. smoke C. smoking D. smoked

Question 6. Look! ____________ weather is so beautiful. Shall we go to the beach?

A. An B. The C.Ø (no article) D. A

Question 7. The road __________ led to the campsite was rather bumpy. 

A. where B. when C. who D. which

Question 8. We could not sleep at all last night. Someone in the neighbourhood ___________ too much noise all night. 

A. was making B. had made C. is making D. has made

Question 9. ____________ an organization has been working in close collaboration to develop a new kind of vaccine during the last few months. 

A. A few B. A lot C. Many D. Some

VOCABULARY 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions. 

Question 10. We need to do something. The number of endangered species is ___________ very rapidly.

A. running out B. giving up C. getting in D. going up

Question 11. She has to go to the post office, and on her way, she'll stop and visit her best friend. She's killing two birds with one _________ 

A. stone B. stick C. gun D. knife

Question 12. My dad does everything ___________ so that he won't make any mistakes.

A. easily B. carefully C. quickly D. terribly

Question 13. Tam liked his new class very much. He got _______ well with his classmates.

A. on B. over C. out D. up

Question 14. Far from being _________, online shoppers are becoming increasingly demanding. Suppliers with poor services should beware. 

A. intrepid B. complacent C. competent D. compassionate

Question 15. The little girl is very________. She always says “Thank you” and “Please”.

A. polite B. lonely C. safe D. quick

Question 16. Vietnam is proud to be the ______ country of the 31st Southeast Asian Games

A. host B. home C. family D. owner

Question 17. Many parents do not_________ their kids to watch videos on Youtube as lots of videos are not  educational. 

A. persuade B. ask C. allow D. advise

Question 18. Many fear that the young generation will not play _________ music such as folk at their own  home in the future. 

A. classical B. traditional C. popular D. modern

Question 19. Many governments had to ___________ restrictions on movements in order to prevent the  widespread outbreak of the Covid-19 virus. 

A. abandon B. adapt C. impose D. impact

READING 

PASSAGE 1 

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the best  answer to each of the questions. 

Featuring the throwing of coloured powder and water balloons, Holi has become known as India's most  lively, joyous festival. International travel groups selling tours to the country often place photos of boisterous 

Holi celebrations together with pictures of the Taj Mahal. 

Holi has been celebrated in the Indian subcontinent for centuries. Many poems and stories showed the  celebrations of Holi appeared in the fourth century. Holi festival marks the beginning of spring after a long  winter. It is the symbol of the triumph of good over evil. It is celebrated in March according to the Hindu  calendar month of Phalguna. 

Holi's origin was mentioned in several works of ancient Indian literature. According to one popular story of  Holi's origin, an evil king became so powerful that he forced his people to worship him as their god. His son  Prahlada, however, continued to be a loyal supporter of the Hindu god, Lord Vishnu. The angry king and his  sister, Holika, found all ways to kill his son. Holika, who could not be damaged by fire, tricked Prahlada to  accompany her in a pyre. When the pyre was lit, the boy's devotion to Lord Vishnu helped him walk away  safely while Holika, from whom the festival gets its name, was burned to death to all other people's surprise. 

On the eve of the festival, large pyres are lit in various parts of India to signify the burning of evil spirits.  People often throw wood, dried leaves and twigs into bonfires. On the day of Holi, entire streets and towns  turn red, green and yellow as people throw coloured powder into the air and splash it on others. Each colour  carries a meaning. Red, for example, symbolizes love and fertility while green means new beginnings. People  also splash water on each other in celebration. Water guns are used to squirt water while balloons filled with  coloured water are also flung from rooftops. Later in the day, families gather together for festive meals. It is  also common to give sweets to neighbours and friends. 

Although the Hindu festival of colours finds its origins in South Asia, it has now become popular across the  globe. Millions of Indians and other South Asians living all over the world make Holi events appear across  the U.S., the U.K. and elsewhere. 

(Adapted from https://time.com/5799354/what-is-holi/) 

Question 20. What does the word 'It' in paragraph 2 refer to? 

A. A long winter 

B. The subcontinent 

C. Holi festival 

D. The early spring

Question 21. According to the passage, who is the festival “Holi” named after? 

A. A Hindu god 

B. The king 

C. The king's sister 

D. The king’s son

Question 22. Which of the following is NOT mentioned as an activity during Holi festival?

A. Enjoying festive meals

 B. Climbing rooftops 

C. Flinging coloured powder 

D. Making bonfires 

Question 23. What is the purpose of the reading passage? 

A. To illustrate the origin of Holi festival with popular stories 

B. To outline key events during Holi festival 

C. To justify the popularity of Holi festival 

D. To provide background information about Holi festival 

PASSAGE 2

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the questions. 

There is no doubt that COVID-19 will have long-term mental health implications. Families are dealing  with extremely difficult situations that have threatened their basic need for safety and security. However,  forcing families to spend time together during stay-at-home, work-at-home and virtual learning may bring  them benefits. The pandemic can allow our resilience to shine through and show our children how to make  the best of even the worst situations. 

Family resilience is built by finding flexibility to react to changing circumstances, leading to cooperation  and closer family bonds. Families have had the opportunity to spend more time together and get back to  basics, increasing the time parents spend with their children. A survey of 2,000 British parents in the United  Kingdom shows that most families have risen above the stress of the pandemic to become even closer than  before. The survey reveals that four in five believe their families have formed a stronger bond. 

Another positive effect of the pandemic is children have more control of their time, allowing them to  manage more of their day. This encourages independent behaviours, such as preparing snacks, doing chores  and resolving sibling disputes when parents must focus on work. There are many ways to help children learn  to be more independent and accountable. Involving children in the work of the family can help their self 

regard and responsibility, increasing self-esteem. The goal is to give children the skills necessary to handle  whatever life throws at them. Chores can change with age and can include making their bed, putting their  clothes away, doing the dishes, sweeping and taking out the trash. As children get older, they can have more  tasks, while keeping in mind their number one priority is education. 

Moreover, children have more time to rest without travel to school, work and after-school activities. As a  result, many children have an additional three hours of sleep that they would have spent on the bus or travel.  However, it is important for them to avoid waking up and turning on the computer right away. Parents are  encouraged to treat every day, especially the days children attend virtual school, as if they were going to  physical school. They should get up, take a shower, eat breakfast and get dressed. This is a big part of  respecting themselves and others and keeping a routine so important to their own stability. 

All things considered, being forced to halt busy lives and spend time together has made many think about  what's important, including children, family and the community. 

(Adapted from https://kidsmindsmatter.com) 

Question 24. What is the best title of the passage? 

A. Resilience as a result of the pandemic

B. Mental health implications of the pandemic

C. Positive impacts of the pandemic on children

D. Positive family impacts during the pandemic

Question 25. According to the passage, which of the following is NOT true during the pandemic?

A. Safety and security of families are at risk. 

B. Children develop their time-management skill and life skills. 

C. Most British families develop stronger relationships.

D. Children are indifferent to domestic work. 

Question 26. The word “accountable” in paragraph 3 is closest in meaning to 

A. responsible B. dedicated C. committed D. sensible

Question 27. Which of the following best describes the tone of the passage? 

A. outrageous B. humourous C. sarcastic D. explanatory

WORD FORMATION 

Complete the text below with the correct form of the words in capitals. 

One of the things that have aroused my 28. (curious) ____________ recently is the future. I learned in a  course on future thinking that the future may not be knowable, but it surely is thinkable. To ensure a(n) 29.  (prosper) __________ future, it is no longer necessary to react and adapt to change. Instead, now we can  anticipate it and plan for it. Although the element of 30. (spontaneous) ____________ is obvious, we can  begin to choose a preferred future by using a future prediction process. We can identify the trends affecting  the future, and 31. (see) ___________ those mostly likely to happen. Then, we can create plans to describe  these trends, and take advantage of the most probable results. I find it interesting to predict the future and see  whether the 32. (possible) ___________ match reality or not! 

(Adapted from www.onthegotours.com) 

II. PHẦN TỰ LUẬN (2 điểm) 

WRITING 

Question 33. Write a paragraph (of approximately 150 words) about the following topic: Many young people tend to take a gap year after finishing high school to gain experience or to travel. Do you think this is a good trend? Why/Why not?

ĐÁP ÁN ĐỀ SỐ 1

1. B 

2. D 

3. B 

4. C 

5. C 

6. B 

7. D 

8. A 

9. C 

10. D

11. A 

12. B 

13. A 

14. B 

15. A 

16. A 

17. C 

18. B 

19. C 

20. C

21. C 

22. B 

23. D 

24. D 

25. D 

26. A 

27. D 

     

28. curiousity 29. prosperous 

30. spontancity 31. foresee 32. possibilites 

2. Đề số 2

ĐỀ THI THPT QG MÔN TIẾNG ANH- TRƯỜNG ĐH SƯ PHẠM HÀ NỘI- ĐỀ 02

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheer to indicate the sentence that best completes each of the following exchanges. 

Question 1. Nam and Mai are having a party at Nam's house. 

Nam: “Would you like to have some more dessert, Mai?” 

Mai: “______. I'm full.” 

A. That would be great

B. Yes, please

C. Yes, I like your party

D. No, thanks

Question 2. Tim is thanking Susan for her invitation. 

Tim: “Thank you very much for inviting me to your house.” 

Susan: “_______.” 

A. You should do that before 

B. It's my pleasure 

C. Take a rest 

D. Everything's okay 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. 

Question 3. A. prove B. close C. pose D. host
Question 4. A. looked B. moved C. stepped D. laughed

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. 

Question 5. When I suggested he was mistaken, John got hot under the collar and stormed out of the room.

A. got emotional B. became angry C. felt anxious D. remained calm

Question 6. They are said to be reckless drivers because they always cause accidents.

A. cautious B. careless C. harmless D. cheerful 

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct  word or phrase that best fits each of the numbered from 7 to 11 

In an educational context, the term "learner independence" has gained increasing importance in recent years.  It is of particular (7) _______ to language learning and commonly refers to the way students confidently  control and organize their own language learning process. While some people seem to have an almost  instinctive flair for languages, (8) ______ have to rely on strategies to maximize their skills and learn a foreign language more effectively. 

The main thing to remember is that becoming a truly independent learner ultimately depends above all on  taking responsibility for your own learning and being prepared to take every opportunity available to you to learn. You also increase your chances of (9) _______ by learning according to your own needs and interests, using all available resources. Research shows that learners (10) ________ adopt this approach will  undoubtedly manage to broaden their language abilities considerably and, (11) _____ are more likely to  achieve their objectives in the longer term. 

Question 7. A. relevance B. confidence C. acceptance D. acquaintance
Question 8. A. others B. another C. other D. the other
Question 9. A. success B. suspicion C. interest D. failure
Question 10. A. where B. when C. who  D. which
Question 11. A. in contrast B. however C. as a result D. because

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in  each of the following questions. 

Question 12. bought an interesting book last week, but I cannot find them now. 

A. cannot B. them C. bought D. interesting

Question 13. Many students took part in the entrance examination at university every year.

A. students B. took C. in D. examination

Question 14. Many successful film directors are formal actors who to expand their experience in the film industry. 

A. film directors B. expand C. formal D. successful 

Read the passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer to each of the questions from 15 to 21 The authors noted that while other forms of pollution are decreasing, noise pollution has been increasing.  This conclusion is reinforced by the fact that there has been an increase in the number of people who have been complaining about excessive noise in the WHO region. Populations that are exposed to high noise levels can be afflicted by other symptoms such as: stress reactions, sleep-stage changes, and clinical symptoms like hypertension and cardiovascular diseases. All these impacts can contribute to premature mortality. It is important to note that these adverse health problems impact all age groups including children and adolescents. In fact, it has been reported that children who live and or study in an area afflicted with noise pollution tend to suffer from stress, impairments in memory and attention as well as  difficulty reading. 

“In Western Europe, the guidelines say, traffic noise results in an annual loss of at least one million healthy years”. Traffic noise is currently ranked second among environmental threats to public health.

The danger of noise pollution is more present to us when we are asleep. Because the human ear is so sensitive, it never rests, it is always working, picking up and transmitting sounds for our brains to interpret.  This always on working process is where the danger lies, though you may be sleeping, sounds are still being  picked up and processed. The most common side effects of this phenomenon are sleep disturbance and  tiredness, impaired memory, judgment, and psychomotor skills. The other more serious outcomes of this can  be the triggering of the body’s acute stress response, which raises blood pressure and heart rate as the body  and brain go into a state of hyperarousal. According to the European Environment Agency, at least 10,000  cases of premature deaths from noise exposure occur each year, although incomplete data mean this number  is significantly underestimated. 

Question 15. Which of the following is the best title for the passage? 

A. Noise in the WHO Region 

B. Environmental threats 

C. Increase in Noise, Increase in Risk

 D. Side Effects of Tiredness 

Question 16. According to paragraph 2, in Western Europe, an annual loss of at least one million healthy years is resulted from ______. 

A. guidelines 

B. environment threats 

C. traffic noise 

D. public health

Question 17. The word premature in paragraph 1 is closest in meaning to _______.

A. slow B. late C. quick D. early 

Question 18. The word it in paragraph 3 refers to _______. 

A. human ear B. sound C. the danger D. side effect

Question 19. The word afflicted in paragraph 1 is closest in meaning to ______. 

A. assumed B. illustrated C. affected D. described

Question 20. Which of the following is NOT mentioned in the article as a symptom caused by exposure to high noise levels? 

A. staying highly alert 

B. stress reactions 

C. cardiovascular diseases 

D. hypertension 

Question 21. Which of the following can be inferred from the passage? 

A. The danger of noise pollution is less serious when we are asleep. 

B. Adverse health problems impact children and adolescents only. 

C. Many forms of pollution, except for noise pollution, are decreasing. 

D. At least 100,000 cases of premature deaths from noise exposure occur each year. 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following  questions. 

Question 22. We really want to book another holiday in the Cotswolds ______ the last trip was not a  success.

A. because B. despite C. although D. because of

Question 23. They did have a ______ escape. Their car stopped right at the river bank.

A. near B. fine C. narrow D. slight

Question 24. They've ______ a new tower where that old building used to be. 

A. pushed down B. put up C. put down D. pushed up

Question 25. Over 150 new houses _______ in this village every year. 

A. have built B. are built C. were building D. build

Question 26. We _______ an exciting game on television in our living room when the electricity went out.

A. have watched B. are watching C. were watching D. watch

Question 27. What _______ of milk shake do you want - strawberry, chocolate or orange?

A. kind B. flavor C. taste D. type

Question 28. Has it been decided who is going to _______ the orchestra yet? 

A. guide B. govern C. handle D. conduct

Question 29. Books are still a cheap way to get knowledge and entertainment, ______?

A. were they B. aren't they C. weren't they D. do they

Question 30. South Korean actress Kim Mi-soo, who featured in a supporting role in the K-drama  Snowdrop, suddenly passed away _______ January 5, 2022. 

A. at B. in C. with D. on

Question 31. ______ the homework, he was allowed to go out with his friends. 

A. Being finished B. Having finished C. To finish D. Finished

Question 32. More people have come to realize the ______ benefits of a healthy diet.

A. nutritional B. nutrition C. nutritionist D. nutritionally

Question 33. _______ she will be able to drive to school every day. 

A. When Rita had got her driver's license 

B. When Rita got her driver's license 

C. When Rita was getting her driver's license 

D. When Rita gets her driver's license 

Question 34. The flower girl wore a _______ dress at the wedding ceremony last night.

A. pretty white silk

B. silk white pretty

C. pretty silk white

D. white silk pretty

Question 35. The more confident you look, ______ you will feel. 

A. the better B. best C. the best D. better

Question 36. I've _______ some research to find out the cheapest way of travelling there.

A. done B. made C. gone D. put

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of stress in each of the following questions. 

Question 37. A. intense B. careful C. boring D. formal

Question 38. A. national B. vertical C. amateur D. athletic 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word CLOSEST in meaning to the  underlined word in each of the following questions. 

Question 39. Ha Long Bay is well-known for its beauty. That's why it receives many visitors every year.

A. nationwide B. famous C. ideal D. idolized

Question 40. At first, John said he hadn't broken the vase, but later he accepted it. 

A. protected B. denied C. discussed D. admitted 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of  sentences in the following questions. 

---(Để xem tiếp nội dung của đề thi số 2 các em vui lòng xem tại online hoặc đăng nhập vào HỌC247 để tải về máy)---

ĐÁP ÁN ĐỀ SỐ 2

1D 2B 3A 4B 5D 6A 7A 8A 9A 10C 11C 12B 13B 14C 15C 16C 17D 18A 19C 20A 21C 22C 23C 24B 25B 26C 27B 28D 29B 30D 31B 32A 33D 34A 35A 36A 37A 38D 39B 40D 41A 42D 43C 44D 45D 46B 47A 48D 49B 50C

3. Đề số 3

ĐỀ THI THPT QG MÔN TIẾNG ANH- TRƯỜNG ĐH SƯ PHẠM HÀ NỘI- ĐỀ 03

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. 

Question 1. I ______ dinner with my family when she phoned. 

A. have B. was having C. had D. am having

Question 2. After three years of ______ the county’s economy is finally looking a lot healthier.

A. recession B. bankruptcy C. overdraft D. letdown

Question 3. After missing a term through illness, he had to work hard to ______ the others.

A. put up with

B. look forward to

C. get away from

D. catch up with

Question 4. ______, I will have worked at this school for 30 years. 

A. When I reached 55 years old

B. By the time I reach 55 years old

C. Until I will reach 55 years old

D. Before I had reached 55 years old

Question 5. ______ the weather is, the more comfortable we feel. 

A. The more cool B. The cool C. The cooler D. The coolest

Question 6. The injured victims in the accident ______ to hospital by an ambulance

A. has taken B. is taken C. were taken D. taken

Question 7. I don't think we should ______ a decision yet; we should wait until examined.

A. create B. make C. get D. do

Question 8. He ______ a second clear foul and was sent off. 

A. committed B. caused C. created D. made

Question 9. She can type, ______? 

A. can she B. doesn't she C. can't she D. isn't she

Question 10. I had to face the _______ all by myself although I was not the only one responsible for the  problem. 

A. song B. novel C. music D. film

Question 11. Many people in my village are surprised ______ his success. 

A. in B. for C. at D. of

Question 12. You should make an _______ with your doctor whenever you have a health concern.

A. appointed B. appoint C. appointment D. appointing 

Question 13. She was attracted to the ______ dress at the shop.

A. Korean blue long B. blue long Korean C. blue Korean long D. long blue Korean

Question 14. Nam didn't go to school yesterday ______ his illness. 

A. in spite of B. although C. because D. because of

Question 15. _______ adult responsibilities, little kids sometimes think adults are no fun.

A. Not to have 

B. Not having had 

C. Not having 

D. Having not 

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct  answer to each of the questions 

Grandparents are becoming the forgotten generation, with youngsters now too busy to listen to their stories  from the olden days. 

A study of 1,000 five- to 18-year-olds reveals just 21 per cent will visit their older relatives to hear about how  their lives were different in the past; such as where they worked, how it was living in the war, and how they  met the love of their life. More than half of youths have no idea what job their grandparent did before  retirement. Sadly, one in ten admit they are simply not interested in their grandmother’s or grandad’s talents  and interests, and a quarter only turn up to see them for pocket money. But 23 percent claim the reason they  don’t know anything about their older relatives is that they don’t really get the chance to talk properly. 

Researchers found that although 65 per cent of youngsters do see their grandparents every single week, 37  per cent claim this is only because their parents want them to. And while 39 per cent talk to their  grandparents on the phone, Facebook or Skype at least once a week – 16 per cent once a day – conversation  is rarely focused on what they are doing or have done in the past. Four in 10 kids have no idea what their  grandparent’s proudest achievements are, while 30 per cent don’t know if they have any special skills or  talents. And 42 per cent don’t spend any time talking about their grandparent’s history -and are therefore  clueless about what their grandmother or grandad was like when they were younger. Perhaps due to this lack  of communication and respect, just six per cent of children say they look up to their grandparents as a role  model and inspiration. 

Question 16. Which of the following could be the main idea of the passage? 

A. Grandparents' loneliness in their old age 

B. Grandparents' attitudes towards youngsters 

C. Young people's tendency to neglect their grandparents 

D. Young people's disinterest in their grandparents' stories 

Question 17. According to the study in paragraph 2, which information is NOT true?

A. Nearby a quarter of young people don't have suitable opportunities to talk to older relatives.

B. Most of youths visit their grandparents to ask for pocket money. 

C. Over 50% of the young don't know about their older relatives’ past professions. 

D. Merely one fifth of people in the survey keep asking about the bygone time of their grandparents.

Question 18. According to the last paragraph, the proportion of the young voluntarily visiting their older  family members every week is _______. 

A. 39% B. 65% C. 27% D. 28%

Question 19. The word ‘admit’ in paragraph 2 is closest in meaning to ______. 

A. refuse B. confess C. conceal D. dissent

Question 20. The word ‘them’ in paragraph 2 refers to ______. 

A. youngsters B. grandparents C. talents D. relatives

Question 21. The phrase ‘look up to’ in paragraph 3 is closest in meaning to? 

A. respect B. ignore C. dread D. overlook

Question 22. Which of the following can be inferred from the last paragraph? 

A. Children's lack of communication with grandparents leads to mutual misunderstanding.

B. Youngsters nowadays are too indifferent to their grandparents' lives in the past. 

C. Grandchildren never care for their elderly relatives' special skills and talents. 

D. Most young people use modern technology to keep in touch with their older generation. 

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in  the position of primary stress in each of the following questions. 

Question 23. A. review B. select C. involve D. practice 
Question 24. A. survival B. consequence C. obstacle D. influence

Mark the letter A, B, C. or D on your answer sheet to indicate the word CLOSEST in meaning to the  underlined word in each of the following questions. 

Question 25. School uniform is mandatory in most of Vietnamese schools. Students in the same school  have to wear the same set of clothes at school. 

A. depended B. compulsory C. paid D. divided

Question 26. This organization was formed to do the mission of the preservation of biological diversity,  sustainable use of natural resources, and the reduction of pollution and wasteful consumption.

A. contamination B. extinction C. development D. energy 

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in  each of the following questions. 

Question 27. Speech sounds are produced as a continuous sound signal rather than discreet units.

A. Speech B. are produced C. discreet D. signal

Question 28. Mary's voice is so beautiful that everyone likes to hear them sing.

A. beautiful B. them C. likes D. voice

Question 29. When I came home last Sunday evening, my parents prepare for the meal. 

A. evening B. prepare C. home D. When 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the  underlined word(s) in each of the following questions. 

Question 30. I'm not an impulsive person; I don’t generally do thing on the spur of the moment.

A. attentively B. industriously C. quickly D. intentionally

Question 31. Many young people have objected to contractual marriage, which is decided by the parents of  the bride and groom. 

A. fought B. shared C. sacrificed D. supported 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from  the other three in pronunciation in each of the following questions. 

Question 32. A. say B. base C. stand D. face

Question 33. A. revised B. advised C. invented D. compromised 

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentences that best combine each pair of  sentences in the following questions. 

Question 34. Wearing face masks is compulsory at public places. It is a must-do for everyone.

A. Seldom are people required to wear face masks at public places. 

B. In no way did people wear face masks at public places. 

C. At no time do people wear face masks at public places. 

D. In no circumstances should people stop wearing face masks at public places. 

Question 35. Jane doesn't have enough money. She can't afford to buy a laptop. 

A. Jane wishes that she had had enough money so that she can afford to buy a laptop.

B. If Jane had enough money, she could afford to buy a laptop. 

C. If only Jane had enough money, she couldn't afford to buy a laptop. 

D. Provided that Jane has enough money, she can't afford to buy a laptop. 

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct  answer to each of the questions. 

Ecotourism is a unique way for travellers to engage in sustainable tourism while vacationing. This specific  type of tourism is now increasingly becoming one of the most popular, with growth rates increasing every 

year. The United Nations, aware of the fact that tourism could be one of the most detrimental activities if not  planned in accordance with the threshold imposed by nature, has declared the celebration of the International  Day of Ecotourism, to promote sustainable practices in this growing industry. 

Recently, The Division for Sustainable Development, Small Island Developing States Unit, decided that in  preparation for the International Day of Ecotourism, it would be beneficial to identify successful practices of  ecotourism on small islands. In order for ecotourism to be categorized as successful, it must meet the  following criteria: it must combine natural and cultural tourism; it must involve local populations in the  program, including providing educational resources to the local community, it must identity, manage and  conserve the natural and cultural environment as well as the resources on the island; it must generate  practices that will lead to the future sustainability of the island. If these criteria are followed by an "eco"  organization, it deserves to be recognized as successful. 

---(Để xem tiếp nội dung của đề thi số 3 các em vui lòng xem tại online hoặc đăng nhập vào HỌC247 để tải về máy)---

ĐÁP ÁN ĐỀ SỐ 3

1B 2A 3D 4B 5C 6C 7B 8A 9C 10C 11C 12C 13D 14D 15C 16D 17B 18D 19B 20B 21A22B 23D 24A 25B 26A 27C 28B 29B 30D 31D 32C 33C 34D 35B 36B 37C 38D 39A 40B 41C 42D 43A 44C 45B 46A 47C 48A 49D 50A

4. Đề số 4

ĐỀ THI THPT QG MÔN TIẾNG ANH- TRƯỜNG ĐH SƯ PHẠM HÀ NỘI- ĐỀ 04

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 1 to 5. 

Health is something we tend to ignore when we have it. When our body is doing well, we are hardly aware of  it. But illness can come even when we are young. In fact, childhood has been a very susceptible time. (1)  _________ diseases attack children in particular, and people know very little how to cure them once they struck. The result was that many children died. About a century ago, (2) __________, scientists found out about germs, and then everything changed. The (3) ___________ of many diseases was found, and cures (4)  _________ were developed. As this medical discovery spreads, the world became much safer for children.  The result is that whereas hundred years ago, the average man lived for 35 years, nowadays, in many areas of the world, people can expect to live for 75 years. And what do we expect by the year 2020? Undoubtedly, medical science will continue to (5) _________ Some people will be able to avoid medical problems that are  unavoidable today. 

Question 1: A. many B. each C. much D. every
Question 2: A. Although B. However C. Therefore D. Moreover
Question 3: A. source B. origin C. reason D. cause
Question 4: A. where B. when C. why D. which
Question 5: A. accelerate B. advance C. run D. speed up

Mark the letter A,B,C or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each  of the following questions. 

Question 6: It was not necessary for you to do all this work yesterday. 

A. You would have done all this work.

B. You must have done all this work.

C. You needn't have done all this work.

D. You needn't do all this work..

Question 7: “The canoe has sprung a leak and needs to be repaired," said Mark to his parents.

A. Mark said to his parents that the canoe has sprung and needed to be repaired. 

B. Mark said his parents that the canoe had sprung and needs to be repaired. 

C. Mark told his parents that the canoe had sprung and needed to be repaired. 

D. Mark told to his parents that the canoe had sprung and needed to be repaired. 

Question 8: I last heard this song ten years ago. 

A. I heard this song for ten years from now.

B. I didn't hear this song ten years ago.

C. I haven't heard this song for ten years.

D. I have heard this song for ten years. 

Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correction in each of the following  questions. 

Question 9: What I told him a few days ago is not the solution to most of his problems.

A. What I told him B. is C. to D. most of

Question 10: Peter's jokes are inappropriate but we have to put up with it just because he is our boss.

A. inappropriate B. it C. because D. our

Question 11: It is important to bear in mind that love should precede before marriage, not follow it

A. to bear B. that C. precede before D. follow it 

Mark the letter A,B,C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges. Question 12: 

- Customer: "Can I try this jumper on? 

- Salesgirl: “_____________” 

A. No, the shop is closed in half an hour.

B. Sure, the changing rooms are over there.

C. Yes, it costs one hundred and fifty dollars.

D. Sorry, only cash is accepted here.

Question 13: Alice meets Mary at their class after Mary has had her hair cut. 

- Alice: "What an attractive hair style you have got, Mary!.”. 

- Mary: “ _______________” 

A. You are telling a lie

B. I don't like your sayings 

C. Thank you very much. I'm afraid

D. Thank you for your compliment. 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following  questions

Question 14: This room is comfortable, ________________? 

A. was it B. isn't it C. does it D. isn't this

Question 15: The old building ____________ in 18th century.

A. was built B. has been built C. build D. was building

Question 16: He complained __________ manager about poor services we received at the restaurant.

A. on B. to C. at D. with

Question 17: The worse its services are, __________ crowded the restaurant gets. 

A. most of B. most C. more D. the less

Question 18: My mother bought me a ___________ watch when she visited Switzerland.

A. grey new Swiss 

B. new Swiss grey 

C. new grey Swiss 

D. Swiss new grey

Question 19: Tom was playing football when he __________ his leg. 

A. breaks B. has broken C. broke D. was breaking 

Question 20: Many people failed to send their children to school ____________ their poverty in daily life.

A. although B. because C. because of D. despite 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from  the other three in pronunciation in each of the following questions. 

Question 21: A. surfed B. recorded C. searched D. accessed
Question 22: A. card B. warn C. war D. wharf

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct  answer to each of the questions from 23 to 29. 

An air pollutant is defined as a compound added directly or indirectly by humans to the atmosphere in such  quantities as to affect humans, animals, vegetation, or materials adversely. Air pollution requires a very  flexible definition that permits continuous changes. When the first air pollution laws were established in  England in the fourteenth century, air pollutants were limited to compounds that could be seen or smelled- a  far cry from the extensive list of harmful substances known today. As technology has developed and  knowledge of health aspects of various chemicals has increased, the list of air pollutants has lengthened. In  the future, even water vapor might be considered an air pollutant under certain conditions. 

Many of more important air pollutants, such as sulfur oxides, carbon monoxides and nitrogen oxides are  found in nature. As the Earth developed, the concentration of these pollutants was altered by various  chemical reactions, they became components in biogeochemical cycles. These serve as an air purification  scheme by allowing the compounds to move from the air to the water or soil. On a global basis, nature's  output of these compounds dwarfs that resulting from human activities. 

However, human production usually occurs in a localized area, such as a city. In such region, human  output may be dominant and may temporarily overload the natural purification scheme of the cycles. The  result is a concentration of noxious chemicals in the air. The concentrations at which the adverse effects  appear will be greater than the concentrations that the pollutants would have in the absence of human 

activities. The actual concentration need not be large for a substance to be a pollutant; in fact, the numerical  value tells us little until we know how much of an increase this represents over the concentration that would  occur naturally in the area. For example, sulfur dioxide has detectable health effects at 0.08 parts per million  (ppm), which is about 400 times its natural level. Carbon monoxide, however has a natural level of 0.1 ppm  and is not usually a pollutant until its level reaches about 15 ppm. 

Source: Adapted from Objective PET

Question 23: What does the passage mainly discuss? 

A. How much harm air pollutants can cause. 

B. The effects of compound added to the atmosphere. 

C. What constitutes an air pollutant. 

D. The economic impact of air pollution. 

Question 24: According to the passage, human- generated air pollution in localized regions __________

A. can be dwarfed by nature's output of pollutants. 

B. will damage area outside of the localized regions. 

C. will react harmfully with natural pollutants. 

D. can overwhelm the natural system removing pollutants. 

Question 25: The word “detectable” in paragraph 3 is closest in meaning to ____________

A. special B. beneficial C. measurable D. separable

Question 26: The word “these” in paragraph 2 refers to ____________ 

A. the various chemical reactions.

B. the compound moved to the water or soil.

C. the pollutants from the developing Earth.

D. the components in biogeochemical cycles.

Question 27: The word “localized” in paragraph 3 is closest meaning to _________

A. surrounded B. circled C. encircled D. specified

Question 28: Which of the following is NOT true according to the passage? 

A. Water vapour might be considered an air pollutant under certain conditions in the future.

B. Air pollution laws were first established in England in the fourteenth century. 

C. Human activities have been ineffective in reducing air pollution. 

D. When the level of carbon monoxide reaches about 15ppm, it is considered a pollutant.

Question 29: Which of the following can be inferred from the first paragraph? 

A. water vapour is an air pollutant in localized areas. 

B. a substance becomes an air pollutant only in cities. 

C. most pollutants today can be seen or smelled. 

D. the definition of air pollution will continue to change.

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct  answer to each of the questions from 30 to 34. 

Education is another area of social life in which information technology is changing the way we  communicate. Today's college students may not simple sit in a lecture or a library to learn about their field.  Through their computers and the wonders of virtual reality they can participate in lifelike simulated  experiences. Consider the following scenario of the future of education made possible through developments  in information technology. 

For children over the age of 10, daily attendance at schools is not compulsory. Some of the older children  attend school only once or twice a weekly to get tutorial support or instruction from a teacher. For the most  part, pupils are encouraged to work online from home. Students should complete a minimum number of  study hour per year; however, they may make up these hours by studying at home at times that suit their  family schedule. They can log on early or late in the day and even join live classes in other countries. In order  to ensure that each student is learning adequately, computer software will automatically monitor the number  hours a week each student studies on line as well as that student's learning materials and assessment  activities. Reports will be available for parents and teachers. The software can then identify the best learning  activities and conditions for each individual student and generate similar activities. It can be also identify  areas of week achievement and produce special programs adjusted to the students' needs. 

Question 30: What is the passage mainly about? 

A. Students can know about their weak aspects to focus. 

B. Students don't have to go to school any more 

C. Computer software will make sure students learn at home 

D. The effect of information technology on education. 

Question 31: What is NOT MENTIONED as a benefit of information technology to the students?

A. Students can stay at home to learn. 

B. Students can learn at times that suit their schedule. 

C. Students' weak achievement can be identified. 

D. Students' learning time won't be monitored. 

Question 32: According to the passage the software can't ___________ 

A. design materials for the students.

B. monitor the time the students learn.

C. find out the best activities for the students.

D. identify weaknesses of the students

Question 33: The word “participate in” in paragraph 1 is closest meaning to ___________ 

A. take part in B. go in C. do in D. take in

Question 34: The word “they” in paragraph 2 refers to ___________ 

A. computers B. teachers C. students D. parents

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in  each of the following questions. 

Question 35: Internet search engines can help to predict the weather as well as traffic jams in a city.

A. announce B. expect C. forecast D. reveal

---(Để xem tiếp nội dung của đề thi số 4 các em vui lòng xem tại online hoặc đăng nhập vào HỌC247 để tải về máy)---

ĐÁP ÁN ĐỀ SỐ 4

1. B 

2. B 

3. C 

4. D 

5. B 

6. C 

7. C 

8 .C 

9. B 

10. B

11. C 

12. B 

13. D 

14. B 

15. A 

16. B 

17. D 

18. C 

19. C 

20. C

21. B 

22. A 

23. C 

24. D 

25. C 

26. D 

27. D 

28. C 

29. D 

30. D

31. C 

32. A 

33. A 

34. C 

35. C 

36. B 

37. D 

38. D 

39. A 

40. D

41. C 

42. D 

43. A 

44. A 

45. B 

46. B 

47. A 

48. D 

49. B 

50. B

5. Đề số 5

ĐỀ THI THPT QG MÔN TIẾNG ANH- TRƯỜNG ĐH SƯ PHẠM HÀ NỘI- ĐỀ 05

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1: A. great B. bread C. break D. steak
Question 2: A. landed B. planted C. watched D. wanted

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

Question 3: A. dictation B. critical C. organize D. furious
Question 4: A. construct B. connect C. conclude D. constant

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 5: The government’s major _____ has not only included legal, economic, and political gains but also changed the ways in which people live, dress, dream of their future and make a living.

A. achievement B. civilization C. status D. power

Question 6: _____ he got, the more forgetful he became.

A. The eldest B. The older C. The oldest D. The elder

Question 7: Students are not allowed to handle these chemicals unless they _____ under the supervision of a teacher.

A. are B. have been C. had been D. were

Question 8: My mom was cooking _____.

A. while my dad was talking on the phone

B. while my dad talked on the phone

C. as my dad was talking on the phone

D. as my dad talked on the phone

Question 9: Mysteriously, the light came on _____ no one was near the switch.

A. however B. although C. because D. hence

Question 10: As _____ about this change of schedule earlier, I arrived at the meeting late.

A. not having informed B. not being informed

C. not informed D. had not been informed

Question 11: The other witnesses will _____ what I say.

A. bear out B. back away C. bring in D. break down

Question 12: Mr. Brown _____ reading the letter when the telephone on his desk rang.

A. has just finished

B. just finished

C. was just finishing

D. had just finished

Question 13: As a young actress, Linda tried to resist the _____ to move to Hollywood.

A. tempt B. tempting C. temptation D. temptingly

Question 14: “I’m____________to listen to your pathetic excuses,” she said.

A. sick and tired

B. having enough

C. in no mood

D. sick to death

Question 15: We’d better ask for help, ________ ?

A. hadn’t we B. shouldn’t we C. wouldn’t we D. couldn’t we

Question 16: If you don’t want your business to _______ bankrupt, avoid consulting those willing to step out on a limb.

A. come B. take C. go D. pay

Question 17: Clare was __________her homework when her boyfriend called.

A. halfway through

B. in between

C. in the middle of

D. at the centre

Question 18: When I moved to the current flat, the only thing I left behind was a(n) _____ table.

A. old square wooden

B. square old wooden

C. square wooden old

D. old wooden square

Question 19: Nobody believed him although he managed to convince them _____ his innocence.

A. on B. at C. of D. in

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 20: The company will only employ competent engineers, so they want to see evidence of their work as well as the references from their previous employers.

A. ambitious B. unqualified C. inconvenient D. proficient

Question 21: I only applied for this business with a view to accumulating first-hand experience.

A. attaining B. accomplishing C. gaining D. penetrating

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 22: It’s only quite recently that the long-lasting and devastating effects of such chemicals on wildlife have come to light.

A. transient B. flexible C. durable D. effective

Question 23: John: “I think we have done enough work today. I’m feeling tired now.”

Alice: “Let’s call it a day and hit the hay.”

A. take a bath

B. eat something

C. go to sleep

D. stay awake

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best completes each of the following exchanges.

Question 24: Dieter: “Wow, you have such a beautiful voice.”

Elena: “Thank you. _____.”

A. It makes my day to hear that

B. I put a lot of thought into this

C. You must be kidding

D. I would love to take credit.

Question 25: Brian: “If you know how to make use of online learning, it even offers you more advantages than traditional classrooms.

Clara: “_____.”

A. No way. That’s so true

B. I’m afraid I agree

C. I could agree with you more

D. Absolutely

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 26: Over time, different cultures have developed its own gift giving customs and traditions.

A. Over B. cultures C. gift giving D. its

Question 27: Despite the fact that it has been a long debate, I hope that the dispute will be settled without resource to litigation.

A. Despite B. be settled C. resource D. litigation

Question 28: The Beatles split up in 1970 and its members follow their individual careers.

A. follow B. careers C. its D. up

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 29 to 33.

Amy Tan was born on February 19, 1952 in Oakland, California. Tan (29)_________ up in Northern California, (30)_________ when her father and older brother both died from brain tumors in 1966, she moved with her mother and younger brother to Europe, where she attended high school in Montreux, Switzerland. She returned to the United States for college. After college, Tan worked as a language development consultant and as a corporate freelance writer. In 1985, she wrote the story "Rules of the Game" for a writing workshop, which (31)_________ the early foundation for her first novel The Joy Luck Club. Published in 1989, the book explored the relationship between Chinese women and their Chinese–American daughters, and became the longest–running New York Times bestseller for that year. The Joy

Luck Club received numerous awards, including the Los Angeles Times Book Award. It has been translated into 25 languages, including Chinese, and was made into a major motion picture for (32)_________ Tan co–wrote the screenplay. Tan's (33)_________ works have also been adapted into several different forms of media.

---(Để xem tiếp nội dung của đề thi số 5 các em vui lòng xem tại online hoặc đăng nhập vào HỌC247 để tải về máy)---

ĐÁP ÁN ĐỀ SỐ 5

1B 2C 3A 4D 5A 6B 7A 8A 9B 10C 11A 12D 13C 14C 15A 16C 17C 18B 19C 20D 21C 22A 23D 24A 25D 26D 27C 28A 29D 30A 31C 32C 33B 34D 35D 36C 37B 38D 39C 40D 41B 42B 43B 44C 45D 46B 47B 48A 49A 50B

...

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi thử THPT QG môn Tiếng Anh năm 2021-2022 có đáp án Trường Đại Học Sư phạm Hà Nội. Để xem toàn bộ nội dung các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Mời các em tham khảo tài liệu có liên quan:

Hy vọng bộ đề thi này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong kì thi sắp tới.

 

ADMICRO

 

YOMEDIA
OFF