Unit 16 Tiếng Anh lớp 12 Ngữ pháp Language Focus The Association of Southeast Asian Nations

15 trắc nghiệm

Bài học Unit 16 The Association of Southeast Asian Nations - Language Focus hướng dẫn các em điểm ngữ pháp về mệnh đề trạng ngữ chỉ thời gian.

Tóm tắt bài

1. Pronunciation

Intonation: The rising-falling tune.

(Ngữ điệu: Thăng-giáng)

2. Grammar

Adverbial clause of time (Mệnh đề trạng ngữ chỉ thời gian)

Mệnh đề trạng ngữ chỉ thời gian là một dạng mệnh đề phụ cho biết thời điểm diễn ra một điều gì đó. Mệnh đề trạng ngữ chỉ thời gian thường bắt đầu bằng những từ: when, before, after, as soon as, until, while.

Ex: When the phone rang, the baby woke up.

      adverbial clause                main clause

  • KHÔNG dùng thì tương lai trong mệnh đề trạng ngữ chỉ thời gian. Khi muốn nói về tương lai, chúng ta dùng thì hiện tại đơn.
    • Ex: They are going to come soon. I'll wait here until they come.
  • Thì hiện tại tiếp diễn được dùng trong mệnh đề trạng ngữ chỉ thời gian để diễn đạt một hành động đang diễn ra trong tương lai.
    • Ex: While I am traveling in Europe next year, I'm going to save money by staying in youth hostels.
  • Thì hiện tại hoàn thành được dùng trong mệnh đề trạng ngữ chỉ thời gian để nhấn mạnh rằng một hành động sẽ được hoàn tất trước một hành động khác.
    • Ex: I will go to bed after I have finished my work.

Unit 16 Language Focus Exercise 1

Complete each of the following sentences, using a suitable adverbial clause of time in the box. Use each clause once only. (Hoàn thành mỗi câu sau dùng mệnh đề trạng từ chỉ thời gian thích hợp trong khung. Mỗi mệnh đề chỉ dùng một lần.)

 

 while they were on holiday                   as long as imperialism exists

 whenever we are in Hanoi                     after the war was over

 before you leave                                    as he walked away

 when I see Mary tomorrow                   till you get back

 as soon as she arrives in Ho Chi Minh City

 

  1. She’ll phone you………………………….
  2. ………………..we started rebuilding the country.
  3. They met a lot of people……………………...
  4. …………….don’t forget to turn off the lights.
  5. I’ll stay…………………………
  6. We’ll come to see you ………………..
  7. There is a danger of war……………….
  8. Tom sang a merry song ………………………….

Guide to answer

  1. She’ll phone you as soon as she arrives in Ho Chi Minh City.
  2. After the war was over, we started rebuilding the country.
  3. They met a lot of people while they were on holiday.
  4. Before you leave, don’t forget to turn off the lights.
  5. I’ll stay till you get back.
  6. We’ll come to see you whenever we are in Hanoi.
  7. There is a danger of war as long as imperialism exists.
  8. Tom sang a merry song as he walked away.

Unit 16 Language Focus Exercise 2

Supply the correct tence form of the verbs in brackets. (Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc.)

  1. When he (arrive), he will tell us about the match.
  2. Before the head teacher (arrive), I’ll give the guests their tea.
  3. Peter and John are goine to play tennis tonight. While they (play), we’ll go to the beach.
  4. Since they (get) married, they have moved the house twice.
  5. As soon as I (finish), I’ll give you a call.
  6. After he (graduate) from university, he joined the army.
  7. Can you look after the children while I (be) out?
  8. When I (read) this novel, you can have it.

Guide to answer

  1. When he arrives, he will tell us about the match.
  2. Before the head teacher arrives, I’ll give the guests their tea.
  3. Peter and John are goine to play tennis tonight. While they are playing, we’ll go to the beach.
  4. Since they got married, they have moved the house twice.
  5. As soon as I have finished, I’ll give you a call.
  6. After he graduated from university, he joined the army.
  7. Can you look after the children while I am out?
  8. When I have read this novel, you can have it.

Unit 16 Language Focus Exercise 3

Combine two sentences, using one as an adverbial clause of time with the given conjunction. (Kết hợp hai câu, dùng một câu như mệnh đề chỉ thời gian với liên từ được cho.)

1. It’s going to start raining. Let’s go out before that.

 Let’s………………before………………….

2. I’ll find somewhere to live. Then I’ll aive you my address.

I………………when………………….

3. He had done his homework. Then he went to bed.

After he…………….,………………….

4. We’ll make our decision. Then we’ll let you know.

……………….as soon as……………………

5. I left school (3 years ago). I haven't met them since then.

I……………Since………………..

6. Robert was doing the examination. He suddenly began to feel ill during the examination.

Robert ……………………..while…………………….

7. Kate is going to finish the last semester. Then she’ll come back home.

……………………….. after………………………..

Guide to answer

  1. Let’s go out before it starts raining / to rain .
  2. I'll give you my address when I have found somewhere to live.
  3. After he had done his homework, he went to bed.
  4. We'll let you know as soon as we have made our decision.
  5. I haven’t met them since I left school.
  6. Robert suddenly began to feel ill while he was doing the examination.
  7. Kate will come back home after she has finished the last semester.

Bài tập minh họa

Choose the best answer

1. I will call you before I ________ over.

A. come              B. will come             C. will be coming              D. came

2. After she graduates, she ________ a job.

A. got                 B. will get                 C. had got                       D. get

3. When I _________ him tomorrow, I will ask him.

A. saw                B. have seen           C. will see                        D. see

4. As soon as it _________ raining, we will leave.

A. stops              B. stop                   C. had stopped                 D. stopped

5. By the time he comes, we will have already __________.

A. leave              B. leaving               C. left                               D. leaves

6. Whenever I ________ her, I say hello.

A. see                 B. will see              C. will have seen               D. saw

7. The next time I go to New York, I am going ________ a ballet.

A. seeing             B. see                   C. saw                              D. to see

8. I will never speak to him again so long as I _______.

A. lives                B. will live              C. am living                      D. live

9. By the time Bill ____ to bed tomorrow, he will have had a full day and will be ready for sleep.

A. had gone         B. will go                C. goes                            D. went

10. As soon as I finish my report, I will call you and we ________ out for dinner.

A. went                B. will go                C. will have gone               D. go

Key
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A B D A C A D D C B

 

Lời kết

Như vậy là các em đã xem qua bài giảng phần Unit 16 The Association of Southeast Asian Nations - Language Focus chương trình Tiếng Anh lớp 12 về chủ đề Hiệp hội các nước Đông Nam Á. Các em hãy cố gắng luyện tập thêm bài trắc nghiệm Unit 16 The Association of Southeast Asian Nations Lớp 12 - Language Focus để ôn tập ngữ pháp vừa học. Nếu có gì chưa hiểu các em có thể đặt câu hỏi với cộng đồng Tiếng Anh HỌC247 ở mục hỏi đáp để được giải đáp nhanh nhất. Sau bài học này các em chuyển qua bài học mới  Unit 16 The Association of Southeast Asian Nations - Vocabulary kế tiếp. Chúc các em học tốt! 

-- Mod Tiếng Anh 12 HỌC247