ADMICRO

Câu bị động của động từ khiếm khuyết

Tải về
 
VIDEO

Dưới đây là nội dung tài liệu Câu bị động của động từ khiếm khuyết giúp các em học sinh lớp 10 có thêm tài liệu ôn tập rèn luyện kĩ năng chuyển đổi từ hình thức chủ động sang bị động với các động từ khiếm khuyết được HOC247 biên soạn và tổng hợp đầy đủ. Hi vọng tài liệu sẽ có ích với các em.

Chúc các em có kết quả học tập tốt!

ADSENSE

CÂU BỊ ĐỘNG CỦA ĐỘNG TỪ KHIẾM KHUYẾT

1. Cách chuyển đổi

1.1. Can/ Could: có thể

Can + V → Can + be + V3/V-ed.

Could + V → Could + be + V3/V-ed.

Eg: I can't see the words on the board → The words on the board can't be seen.

(Tôi không thể nhìn thấy chữ trên bảng → Chữ trên bảng không thể được nhìn thấy).

1.2. May/Might: có thể

May + V → May + be + V3/V-ed.

Might + V → Might + be + V3/V-ed.

Eg: They may announce this news soon → This news may be announced soon.

(Họ có thể thông báo tin tức sớm → Tin tức sẽ được thông báo sớm).

1.3. Should/Ought to: nên

Should + V → Should + be + V3/V-ed.

Ought to + V → Ought to + be + V3/V-ed.

Eg: You should repair your car → Your car should be repaired.

(Bạn nên sửa chữa ôtô của bạn → Ôtô của bạn nên được sửa chữa).

1.4. Must/Have to: phải

Must + V → Must + be + V3/V-ed.

Have to + V → Have to + be + V3/V-ed.

Eg: You must wear the helmet → The helmet must be worn.

(Bạn phải đội nón bảo hiểm → Nón bảo hiểm phải được đội).

1.5. Will/Be going to: sẽ

Will + V → Will + be + V3/V-ed.

Be going to +V → Be going to + be + V3/V-ed.

Eg: They will hold a party next to a pool → A party will be held next to a pool.

Kết luận:

Active: S + can/will/have to... + V1 + O

→ Passive: S' + can/will/have to... + be V3,ed (+ by O')

Active: S + can/will... +have V3,ed + O

→ Passive: S' + can/will... +have been V3,ed (+ by O')

NOTE:

  • Không dùng: by them/people/someone/no one/me/you/him/her/it/us
  • nơi chốn + by O + thời gian

2. Bài tập

2.1. Choose the best answer: active or passive

1. Jack has a right to know. He ...................the news immediately. If you don't do it, I will.

A. ought to tell

B. ought to be told

C. may tell

D. may be told

2. What I told Bill was a secret. He ..............it to you.

A. shouldn't have repeated

B. shouldn't repeat (lặp lại)

C. shouldn't be repeat

D. shouldn't have been repeated

3. A package ...............carefully before it is mailed.

A. has to be wrapped

B. has to wrap (gói)

C. had to be wrapped

D. had to wrap

4. I don't know why Jessica wasn't at the meeting. She .................about it.

A. must forget

B. must be forgotten

C. must have been forgotten

D. must have forgotten

5. The games are open to anyone who wants to join in. Everyone .................

A. can be participated

B. could be partipated

C. can participate

D. could participate

6. This burnt out light bulb (bóng đèn cháy) .................days ago. Could you do it for me?

A. might be replaced

B. might have been replaced

C. should have been replaced

D. should be replaced

7. You'd better not drink that river water. It ................

A. could be polluted

B. could pollute

C. can be polluted

D. can pollute

8. I think everyone .............this paperback (sách bìa mềm) on the economic crisis. It contains information that everyone should have.

A. should be read

B. should read

C. should have been read

D. should have read

9. Your passport ................... It is invalid (vô hiệu lực) without your signature (chữ ký).

A. is supposed to sign (ký tên)

B. is supposed to be signed

C. was supposed to sign

D. was supposed to be signed

10. A bald eagle (đại bàng đầu trắng) ................from the other large birds by its white head and white tail.

A. can distinguish (phân biệt)

B. can be distinguished

C. could distinguish

D. could be distinguished

11. When you are on duty (đang trực), your uniform (đồng phục) .................at all times (luôn)

A. must be worn

B. must wear

C. must have worn

D. must have been worn

2.2. Change into passive:

1. You can't wash this dress.

→.................................................................................................................

2. You should open the wine about 3 hours before you use it.

→.................................................................................................................

3. Members may keep books for 3 weeks.

→.................................................................................................................

4. Passengers shouldn't throw away their tickets as inspectors (thanh tra) may check them during the journey.

→.................................................................................................................

5. We shall have to tow (lai dắt) the car to the garage.

→.................................................................................................................

6. Visitors must leave umbrellas (dù, ô) and sticks (gậy) in the cloakroom (phòng treo áo khoác).

→.................................................................................................................

7. You should have taken those books back to the library.

→.................................................................................................................

8. We cannot exchange articles (món hàng) which customers have bought during the sale.

→.................................................................................................................

9. You mustn't move this man; he's too ill.

→.................................................................................................................

10. When they have widened this street, the roar of the traffic will keep residents (cư dân) awake (thức) all night.

→.................................................................................................................

11. You will have to pull down (phá) this skyscraper (nhà chọc trời) as you have not complied with (tuân thủ) the town planning regulations (những quy định quy hoạch của thành phố).

→.................................................................................................................

12.They ought to have reported the accident to the police.

→.................................................................................................................

13. You must dry-clean it.

→.................................................................................................................

14. After that they must return them.

→.................................................................................................................

15. You'll have to leave him here.

→.................................................................................................................

2.3. Rewrite the sentence using modal verbs in passive.

1. Parents should give children a lot of love.

→..............................................................................................................…

2. Governments should offer poor women more help.

→..............................................................................................................…

3. We must do something before it's too late.

→..............................................................................................................…

4. Each student must write an essay on gender equality.

→..............................................................................................................…

5. The Vietnamese government will make more progress in gender equality

→..............................................................................................................…

6. They should give men and women equal pay for equal work

→..............................................................................................................…

7. He can't repair my bike.

→..............................................................................................................…

2.4. Find and correct the mistake

1. I think fast food should be sold in schools.

2. Domestic violence against women and girls will eliminated when governments and people co-operate.

3. Do you think that overeating can cause people being overweight?

4. Your car must serviced regularly if you want it to be in good condition.

2.5. Chuyển các câu hỏi sau sang thể bị động.

1. When will you do the work?

2. How are you going to deal with this problem?

3. How do you spend this amount of money?

4. I wonder whether the board of directors will choose Susan or Jane for the position.

5. How did the police find the lost man?

2.6. Chuyển các câu sau sang thể bị động.

1. The waiter brings me this dish.

2. Our friends send these postcards to us.

3. Their grandmother told them this story when they visited her last week.

4. Tim ordered this train ticket for his mother.

5. She showed her ticket to the airline agent.

2.7. Chuyển các câu sau sang câu bị động

1. Mary types letters in the office.

2. His father will help you tomorrow.

3. Science and technology have completely changed human life.

4. Peter broke this bottle.

5. They are learning English in the room.

6. Nothing can change my mind.

7. No one had told me about it.

8. I don't know her telephone number.

9. My students will bring the children home.

10. They sent me a present last week.

2.8. Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc

1. Toshico had her car (repair) by a mechanic.

2. Ellen got Marvin (type) her paper.

3. We got our house (paint) last week.

4. Dr Byrd is having the students (write ) a composition.

5. Mark got his transcripts (send) to the university.

6. Maria is having her hair (cut) tomorrow.

7. Will Mr. Brown have the porter (carry) his luggage to his car?

3. Đáp án

3.1. Choose the best answer: active or passive

1. B

2. D

3. A

4. D

5. C

 

6. C

7. A

8. B

9. B

10. A

11. A

3.2. Change into passive:

1 - This dress can't be washed.

2 - The wine should be opened about 3 hours before you use it.

3 - Books may be kept for three weeks.

4 - Tickets shouldn’t be thrown away as they may be checked (by inspectors) during the journey.

5 - The car shall have to be towed to the garage.

6 - Umbrellas and sticks must be left in the cloakroom.

7 - Those books should have been taken to the library.

8 - Articles which have been bought during the sale cannot be exchanged.

9 - This man mustn’t be moved, he is too ill.

10 - When this street has been widened, the residents will be awaken by the roar of the traffic.

11 - This skyscraper will have to be pulled down as the town planning regulations have not been complied with.

12 - The accident ought to have been reported to the police.

13 - It must be dry-cleaned.

14 - After that they must be returned.

15 - He will have to be left here.

3.3. Rewrite the sentence using modal verbs in passive.

1. Children should be given a lot of love by parents.

2. Poor women should be offered more help by governments.

3. Something must be done before it’s too late

4. An essay on gender equality must be written by each student

5. More progress will be made by the Vietnamese government in gender equality

6. Men and women should be given equal pay for equal work.

7. My bike can’t be repaired by him.

3.4. Find and correct the mistake

1. I think fast food should be sold in schools. → should not be sold

2. Domestic violence against women and girls will eliminated when governments and people co-operate. → be eliminated

3. Do you think that overeating can cause people being overweight? → to be

4. Your car must serviced regularly if you want it to be in good condition. → must be serviced

3.5. Chuyển các câu hỏi sau sang thể bị động.

1. When will the work be done?

2. How is this problem going to be dealt with?

3. How is this amount of money spent?

4. I wonder whether Susan or Jane will be chosen for the position by the board of directors.

5. How was the lost man found by the police?

3.6. Chuyển các câu sau sang thể bị động.

1. This dish is brought to me by the waiter.

2. These postcards are sent to us by our friends.

3. They were told this story by their grandmother when they visited her last week.

4. This train ticket was ordered for Tom’s mother by him.

5. Her ticket was shown to the airline agent by her.

3.7. Chuyển các câu sau sang câu bị động

1. Letters are typed in the office by Mary.

2. You'll be helped by his father tomorrow.

3. The human life has completely been changed with science and technology.

4. This bottle was broken by Peter.

5. English is being learnt in the room.

6. My mind can't be changed.

7. I hadn't been told about it.

8. Her telephone number isn't known.

9. The children will be brought home by my students.

10. I was sent a present last week.

3.8. Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc

1. repaired

2. to type

3. painted

4. write

5. sent

6. cut

7. carry

Trên đây là toàn bộ nội dung Câu bị động của động từ khiếm khuyết. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Mời các em tham khảo các tài liệu có liên quan:

Chúc các em học tập tốt!

 

ADMICRO

 

YOMEDIA
ON